Dag 37 dagen efter midsommar.

Det har blivit en hel del träning den senaste tiden och nu när jag cycklar ute känner jag knappt skillnad på benen.
I onsdags så ringde jag till sjukhuset i sundsvall och begärde att jag vill ha en remiss på ett knäskydd som är avgjutet efter mitt ben. Det lite tråkiga är att jag måste betala det själv då dom är VÄLDIGT DYRA men dom är ändå värd det.
Kännde att man var värd en ledig dag från all träningen i går,  speciellt eftersom det var midsommarafton. Fast knät fick nog en hel del träning ändå. Det blev ju både stafetter och brämboll samt en hel del alcohol.

Nu på tisdag så ska jag ner till stockholm på capio artro clinic och träffa ortopeden som ska kolla hur mitt knä ser ut/känns. Håller tummarna på att knät inte glappar så mycket.

Dag 32

Måndag, den tråkigaste dagen på veckan enligt många men som sjukskriven är alla dagar lika, man håller knapt koll pa dagarna nu. Har även vänt på dygnet eftersom Nelly jobbar kvällar/nätter så i detta hus är vi vaken till minst 4 på natten, men efter midsommar så ska det bli ändring på det för den 5 juli är man tillbaka på jobbet och då ska man ju nästan kliva upp vid 4 om man ska hinna cyckla dom 1,6 milen dit.

Dagens träning: 1 timmes bröstpass följt av 1 timmes knäpass. körde i dag med 60kg i knäböj men går då inte så djupt för att avlasta knäleden, gör då 20 reps sedan fortsätter jag med 40kg och kör lite djupare utan vila mellan setten. I bland kab det vara svårt att veta om man tar i lika mycket med båda benen men man får köra på känsla.
Blev även en hel del utfalssteg.
Sen vart det även en cyckeltur på kvällen och det märks att man gör framsteg hela tiden. körde en runda som tog 33min i dag och när jag körde denna runda för 4 dagar sen så tog det 56 min. I stället för att gå upp för dom brantaste backarna kunde jag nu stå upp å trampa fast väldigt försiktigt.


Efter ett längre knäpass så brukar jag kyla ner knät på dom ställen dår det blir varmt å det funkar bra:)

Dag 30

Träffade sjukgymnasten i fredags och han tyckte det såg riktigt bra ut. Berättade att jag har cyklat utomhus en hel del och att det känts bra, Han halv skrattade lite å sa att om det känns bra så är det bara att fortsätta.
Eftersom jag ändå tränar nästan varje dag på jobbets gym så behöver jag inte längre gå till vårdcentralen å träna.  Så nu kommer jag inte träffa sjukgymnasten 3 dar i veckan som jag annars varit bortskämd med, nästa gång blir den 7 juli och då kommer jag kunna köra betydligt hårdare träning.
Den 1 juli får jag börja med open chain övningar för då har det gått 6 veckor sen operationen, men testar nog någon dag tidigare ändå:)


Här syns det verkligen att jag tappat en hel del benmuskler, det opererade benet är ca 2cm mindre i omkrets och vaden är 1cm mindre. knät är fortfarande lite svullet men det skiljer bara 1cm iaf:)
Mål: Att inom 20 dagar så ska det bara skilja 1 cm på benen

4 veckor och det går toppen!

Ja nu börjar det hända lite saker. Sen jag började köra benpress och knäböj så har rehabliteringen tagit ny fart och musklerna runt knät svarar riktigt bra och knät blir heller inte svullet.
Har lagt om träningen nu eftersom när man använder vikter så behöver musklerna lite längre tid för att återhämta sig.
Kör nu styrketräning för knät 3-4dagar i veckan å vikterna ökas när det går för lätt, kör knäböj med 50kg nu och det känns bra, men komme rnog inte öka vikten mer på ett tag.
Har helt slutat med motions cykeln, tycker den e så grymt tråkig så nu cyklar jag bara på min mountainbike och det går bara bättre å bättre. Har i dag till och med stått å cyklat i kortare sträckor, ungefär 25 meter åt gången. Just nu cyklar jag 1 mil varje dag utom 1 dag i veckan då jag har en hel vilodag från knäträning:)

Man blir ju verkligen till sig när man känner att det går frammåt å fast jag vet att man inte får jogga fören efter ca 2,5 månader så joggade jag 25meter bara för att testa. Gick ju bra men väntar nog minst 1 månad till innan jag testar igen för att inte riskera något.



Snart flyger man fram på banorna igen:)





Dag 25. Min första mil.

Vaknade vid 10 och tog en 15min hundpromenad sedan vart det en dålig frukost bestående av 5 varmkorvar och en grapefruit. Därefter bar det av ner till vårdcentralen för ett 70min benpass som såg ut så här:

10min cykling
knäböj 40kg 20reps i 4 sett
Benpress med ett ben först 20kg sen 30kg sen 40kg sen 50kg och 20 reps på varje vikt
Tåhävningar på ett ben 30reps och 4 sett
Balansplatta + stutsande boll 1 minut och 5 gånger
15 min rörelseövningar
15 min cykling
sen hem och äta lunch.

Efter lite vila i soffan så ville Nelly spela alfapet, som hon i vanliga fall inte tycker e roligt, efter var sin vinst var det dags för middag: Klyftpotatis och 1,2 kg flintastek.
Drog sedan till jobbets gym för ett 1 timmes bröstpass men släpt först av Nelly på jobbet.
När jag kom hem hade jag fortfarande energi kvar så bestämde mig för att ta en cykeltur på en mil och det gick över förväntan!
Nöjd för dagen la jag mig i soffan och klämde i mig resten av flintasteken samt lite frukt.


Kosttillskott
Gorilla king= gainer efter träning, inehåller protein kolhydrater och 40% av det dagliga vitaminbehovet
Omega 3, bra fett
Nuke= inehåller bla koffein glutamin och argine  som tas före träning dock ej vid knäträning.



Dag 24.

Änu en helg har gått och nu käns det som det har hänt en hel del. Har tränat ganska flitigt på knäböj och nu börjar det kännas att man får kontakt med benmusklerna. Fast runt knäskålen har man fortfarande ingen känsel. Har nu på eget bevåg lagt till utfals steg i träningen då knät börjar kännas stabilare för varje dag som går.
Min vad träningen går hur bra som helst och nu kan jag göra 30st tå hävningar på ett ben, så snart maste jag fråga sjukgymnasten om jag får lasta på lite vikter.


I helgen har jag även klättrat på stegar och gått på byggnadsställningar eftersom huset håller på att målas å det går bra bara man tar det lite försiktigt.

Just nu känns det som att efter 3 månaders rehab så kan jag nog åka hoj igen. Om en vecka så kommer jag att börja kreatin som är ett kosttillskott som förbättrar styrkan och uthåligheten villket gynnar min rehablitering.
I morgon ska man som vanligt till sjukgymnasten å träna så man hoppas på några nya övningar.

3 veckor har gått.

I dag har det blivit ett armpass på gymet samt knäböj och balans träning. Har rörelse tränat så många pass i dag att jag nu kan ha benet helt rakt, nästa steg blir att kunna överböja knät lite gran.

För en gångs skull vart det riktigt skönt sommar väder iaf, tvättade av ena sidan på fasaden som ska målas någon dag framöver.  Bestämde mig sedan för att ta fram crossen å  tvätta av den nu när man ändå var i farten. Sedan kunde man ju inte hålla sig från att ta en provtur runt huset, å de vart dagens höjdpunkt:)

Nä nu blir det en cyckeltur..






Dag 20.

Vart har sommaren tagit vägen? Man har ju svårt att få någon energi när man ska behöva stå ut med detta väder... Har tränat på med knäböjen som e den roligaste övningen just nu och på motionscykeln trampar man på som vanligt.
I dag vart det även en 15min cykeltur i lungt tempo.
Man måste ju hela tiden hitta nya utmaningar för att hålla motivationen på topp så därför har bestämt mig för att när jag inte längre e sjukskriven så ska jag cykla till jobbet varje dag, utom dom dagar det regnar.

Sen ska jag förmodligen anmäla mig till vasaloppet eller kanske skejtvasan men har inte riktigt bestämt mig..




Dag 18. Lite besviken...

Började dagen med 30 min rörelseövningar, åkte sedan till vårdcentralen och plockade bort alla resterande stygn. Sedan blev det 20 min cykling och lite benträning, sjukgymnasten kom förbi och mätte rörligheten på knät och det saknades 2 grader för att jag ska kunna ha benet helt rakt så jag vart lite besviken.

Fick iaf några nya övningar bland annat knäböj, Så efter att ha skjusat nelly till jobbet så vart det raka vägen till gymmet och köra dom nya övningarna. Körde knäböj med 30 kg så man e ju inte någon hulken direkt. Efter 1 timmes knäträning vart det 1 timmes axelträning och avslutade med 15min cyckling.

Tog i dag min första cykeltur utomhus, vart 4 vändor fram och tillbaka på gatan å det kändes ganska bra.
Har satt som mål att tills på fredag ska jag ha full rörlighet på knät iaf.

Ett knä utan några stygn kvar :)

Dag 17.

En samanfattning av helgens träning: Många promenader, 5st 20min cyckelpass, 5 timmar rörelseträning,
3 timmar muskelövningar, 30 min balansövningar + 1 bröstpass och 1 armpass på gymet.

Börjar synas nu att jag jag förlorat en del benmuskler, vaden och  ena skinkan har ju till å med blivit mindre! Önskar sjukgymnasten snart säger att jag får köra lite hårdare benträning så man ser resultat nån gång.
Men rörelseträningen har gett resultat och nu fattas det inte så mycket.

I morgon ska jag ner å ta bort dom resterande stygnen, men om jag får gissa så lär dom bara kunna ta bort hälften då jag fortfarande blöder från såren...

Snart är mitt ben lika litet som he-mans ben :)

Dag 15.

Brjade dagen med att besöka vårdcentralen för ett rehab pass. Övningarna går bara bättre å bättre och sjukgymnasten berättade att på måndag ska vi göra ett rörlighets test och så ska jag få lite tuffare övningar villket jag längtar efter.
Har just insett hur sjukt tråkigt det är att trampa på motionscykeln, käns som att klockan står still så fort man rör pedalerna å enligt shemat så är det 6 veckor innan man får cykla ute. Men så länge kan man ju inte vänta.... Nä jag siktar på dag 20.

Nä nu är det sovdags för imorgonbitti bär det av på crosstävling, ska vara flaggvakt så det blir ingen körning för mig:)

2 veckor nu.

Idag har det gått två hela veckor sedan jag fick ett nytt främre korsband och det känns faktist som att tiden går ganska fort:)
Har blivit lite mindre träning enligt rehab schemat under två dagar nu eftersom jag och Nelly bestämde oss för att ta bort den gamla entre bro i järn och bygga en ny lite större i trä. Så i går var vi och köppte virkt och i dag har det blivit 6 timmar snikrande ute så knät har fått en hel del träning ändå.

Nu till nått negativt: Var i dag ner till vårdcentralen för att ta bort stål klamren på knät men sjuksköterskan kunde bara ta bort ca 10st av 29 då ärren inte hade läkt klart. Är ju mest svullen där dom tog bort e del av knäskålssenan till det nya korsbandet och varje gång jag böjer knät så vill såret dras isär, så jag fick tid på måndag för att göra ett nytt försök...

Och nått positivt: Har i dag  blivit tillräkligt stark i vaden för att köra tåhävningar på ett ben med hela kropsvikten vilket inte gått tidigare:)

Nu när vi inte har någon bro in till huset så måste vi gå genom källaren brukar då stanna till och fundera när man kan sätta sig på denna igen.

Dag 12.

Har inte hänt så mycket, tränar på som vanligt och det går sakta men säkert frammåt. knät har nu 40,5 cm i omkrets så det är bara 2cm från det normala. Har läst runt lite om personer som också har opererat främre korsbandet och det skilljer ganska mycket i rehablitering. vissa får först börja cyckla efter 1 månad medan andra inte får belasta det opererade benet på 3 veckor.. konstigt att det kan skilja så mycket?

Längtar nu till på torsdag för då ska jag ner till vårdcentralen och plocka bort dom 29st stål stiften som dom hållit ihop såren, så förhoppningsvis så har såren läkt klart. Blir skönt och slippa dom!


Börjar sakna dessa tävlingsdagar:)



RSS 2.0