Dag 10 Träning, träning, träning..

Då har man kastat kryckorna för denna gång, haltar lite gran när jag går men det är inte så långt kvar.Enligt mitt rehab schema så skulle jag igentligen behöva kryckor ute i 4 veckor men det känns som det gått lite bättre för mig. Om 1 vecka kanske haltandet är helt  borta? På mornarna är knät kanska stelt men efter lite uppvärming känns det bättre.
Så här ser knäträningen ut nu:

Innan frukost: 45min rörelse träning och muskelövningar.
Efter frukost: 15min cyckling.
Innan lunch: 20 min rörelseträning.
Efter lunch: 15min cyckling.
Efter middag 20 min rörelseträning.
På kvällen: 15min rörelseträning, 40min muskelövningar + 20min cyckling.
Samt minst 3 st hundpromenader om dagen.

I dag tog jag en sväng till gymet och tränade armar, känns rätt skönt att kunna koppla bort knä träningen för ett tag.




Dag 8 Över förväntan!

Har i dag slutat gå med kryckor inomhus och vid utomhus så använder jag dom bara vid längre promenader. Kl 11 åkte jag ner till vårdcentralen och tränade knät, enligt sjukgymnasten så hade jag gjort framsteg sedan dagen före så självförtroendet var ju på topp:) dom nya övningarna är mestadels balansövningar med olika belastningar samt muskelkontrollövningar på baksida och framsida lår. Svullnaden runt knät har gått ner från ca 4cm men det är 3cm kvar innan den försvunnit.

På eftermiddagen körde jag mitt första motions cykelpass som varade i 12min å det kändes riktigt bra, så hädanefter blir det 2st 30min pass om dagen på cyckeln om nu inte knät svullnat upp tills imorgon.

En av dom tråkigare sakerna att göra är att gå igenom alla papper och kvitton som man skickar in för att få tillbaka pengarna man lägger ut. Och det blir ju en del, Resor, hotell boende, läkarbesök, läkemedel mm.

dag 7 En vecka efter operatinonen.

Ja då har en vecka gått och det går sakta men säkert framåt, Kan nästan gå utan kryckor nu. I går fick jag äntligen mitt packet med crossprylar som jag beställt från Usa med bla några uppsättningar kläder som Nelly valt och dom var riktigt snygga.

Träffade sjukgymnasten i dag och han tyckte det såg bra ut, fick äntligen lite nya övningar att göra och vi kom överäns om att jag kommer ska träna på  kvissle vårdcentral 3 dar i veckan till att börja med och så snart jag har fått lite mer rörlighet i knät blir det cyckling på shemat. Dom flesta övningar e ju ganska enkla så dom gör jag hemma, sammanlagt blir det ungefär 2-3 timmar knäträning om dagen nu.

Har även hunnit med ett bröstpass på gymmet i dag och i morgon blir det ett ryggpass.
Nu vill jag ut å åka hoj!!!

Snabbare rehablitering, går det?

Hur ska man äta för att rehabliteringen ska gå så bra som möjligt? Så här ser min strategi ut.

Från början av rehabliteringen så är man ju ganska stilla sittande så jag drar ner på kolhydraterna för att i stället äta mer protein minst 250g om dagen. Prteinet är väldigt viktigt för muskelns återuppbyggnad, extra fett i form av avokado och omega 3 är bra för kroppen.

När man sedan kan börja röra på sig lite mer så är det bara att äta mer kolhydrater så att kroppen får tillräckligt med energi, och då kan man sänka proteinintaget något.

När det gäller träningen så är det allra viktigaste att få en bra sjukgymnast som kan det här med knän, annars kan det ta dubbelt så lång tid med rehaben... på artro clinic hemsida finns bra info om hur träningen ska se ut.
Att styrketräna övriga kroppen än just knät (i mitt fall) har faktist inverkan på knäts rehablitering.

1, Vid håre träning utsöndrar kroppen Endorfiner som hjälper till att minska smärtan i kroppen.
2, Vid hård träning utsöndrar kroppen fettförbränande hormoner, som ökar kroppens förbränning i upp till 16 timmar efter träning.
3, Vid hård träning utsöndrar kroppen muskelbyggande hormoner, så om du tränar ett tugnt ryggpass så skapar du en bättre miljö i kroppen för att lykas bättre med din rehabträning!

Dag 5 Vad gör man på dagarna.

Vaknade denna morgon med lite smärta i knät och orsaken är nog att jag tog 1 alvedon mindre än vanligt i går. Har prövat ut att 2 alvedon och 2 diflofinac är receptet på ett smärtfritt knä sen e det väll bara att testa att trappa ner på pillren framöver..
Efter att ha skjusat Nelly till jobbet så åkte jag och tränade axlar. Styrketäningen ger mig motivation att tränna hårdare och då blir det lättare att hålla en bra kosthållning. Kommer i nästa inlägg skriva just om kost och träning vid rehablitering.
Var sedan bort till nolby crossbana för att titta lite, längtar redan tills man får rulla ut för det såg ju så jäkla skoj ut!!!

Nä man kanske skulle satsa på musiken i stället, Nelly har ju flera gånger påvisat villken otrolig talang jag är på att sjunga, specielt när jag sjunger på låtar där jag inte kan texten utan hittar på egna ord som igentligen skulle passat in bättre. Fast då bara enligt mig själv.
Kan ju konstatera att jag har Talangen, Villjan, Rösten, Känslan, Rytmen, samt utseendet
Nja, tror inte värden e redo för mig än;)

Dag 4 Börjar känna mig som en soffpotatis

Idag har det inte hänt så mycket. Har gjort hemträningsprogrammet som vanligt och börjar nu bli lite utråkad av att göra samma övningar hela tiden, men jobbigast e nog att man ska ligga med benet i högläge så mycket som möjligt för att få ner svullnaden.

Gjorde även ett besök på vårdcentralen för att lägga om mina sår, klister tejpen satt så hårt att allt hår som den satt på följde med. Tänk er en vaxning där man drar bort tejpen så sakta att man kan höra hur varje litet hårstrå går av, på en smärtskala på 1-10 så var det nog en 7 iaf...
Gav mig även på ett försök att testa motionscyckeln hemma men hade inte riktigt rörligheten så det blev bara några halv-varv.


Så här spenderar man ca 7 timmar om dagen

Mål att se fram emot

Sitter å funderar vad man ska ha som mål med rehabliteringen. Sjukgymnasten har ju sagt 6 månader innan knät bore vara 95% återställt.Men ha bestämt mig för att inom 4 månader ska jag vara tillbaka på hojen. Alltså mitten av september blir det då, ganska lagomt till km kanske?

Ska träffa sjukgymnasten på torsdag, få se vad han/hon säger om träningen framöver. Hoppas på att snart kunna få börja cykla (inomhus) så snart  knät blir lite rörligare. Nu blir det läggdags, ska ju hämta nelly på jobbet om ca 4,5 timme..

Dag 3

I morse regnade det så med kryckan i ena handen och paraplyet i den andra så bar det iväg på en liten promenad med hunden.     
Har  kört igenom hemträningsprogramet 4 gånger i dag, svullnaden har gått ner lite gran men inte mycket.
Har mätt knät och det var 45,5cm i omkretsen jämfört med 38,5 i mitt friska knä, Hoppas det blir bättre snart.
Har även testat att köra bil i dag och det gick hyfsat, så jag bestämde mig för att dra till jobbets gym träna armar. Lite bökigt att släpa runt med vikter men man få välja dom sittvänliga övningarna.


De e ju lite skillnad...



Jag å frugan på bröllopsresa innan operationen


22 Maj dag 2 efter operation

Har kört igenom mitt hemträningsprogram 3gånger i dag samt gått ut med hundan 3 gånger på mindre promenader. Känns som att inomm 1 vecka borde man kunna släppa kryckorna. Ingen smärta har man häller.
Knät är riktigt svullet, ungefär 10 cm mer i omkrets så man få ta det lite lugnare i morgon.

Eftersom inte nelly har tagit körkort så blir det till att sitta hemma ett tag, har fått order att inte skade mig nå mer men det e ju så svårt att lova sånt...

Äntligen hemma!

Efter en över 3 timmar lång tågresa har knät svällt mera.. blev mottagen av Nelly(min underbara fru) och hennes föräldrar.
sen blev det en fet pizza innan det bar av hemmåt.

21 Maj dags att åke hem

Efter en natt ont kan jag konstatera att knätt svällt upp lite mer. Har ätit som en häst hela tiden sen i går kväll och kanske är det därför man e ganska pigg, körde igenom hemträningsprogramet men en sjukgymnast och det gick hyfsat, lite svårt att böja mycket då det är för svullet. 6månaders rehab väntar nu.

Läkaren kom sen ner och sa att allt gick kanon och att det bakre korsbandet som jag fick insatt 2003 såg väldigt bra ut.
Inge skador på brosk eller menisk denna gång.(förra gången tog dom bort väldigt mycket av minisken)
Sjuksköterskan lade om mina operations bandage då jag blött igenom rätt kraftigt samt att det skulle hålla för tågresan hem till sundsvall. stygnen eller klameren såg värre ut nu än sist. (Förra gången lyckades läkaren med ett 3cm snitt och 3 titthål sätta in 2 nya korsband) nu ser det 5 gånger värre ut. Förmodligen för att dom denna gång tog senan från knäskålen...

så nu var det bara att vänta in taxin som skulle köra mig till tågcentralen i stockholm

20 Maj kväll



Efter en lyckad operation där jag fått ett nytt främre korsband kan jag konstatera att detta var mycket milldare än förra gången då jag gjorde båda korsbanden.
En kylmaskin har jag fått inkopplad för att kyla ner knät för minskad svullnad
Har till och med gjort hela hemträningsprogramet och det har ju bara gått 7 timmar sen operation:)
Har heller ingen smärta i knät och det är inte så svullet.
Måste säga att sjukhuskalsonger är i en klass för sig haha

Så här ser än morfinglad spännis ut direkt efter operation


20 Maj operationsdag

Klev in på artro clinic kl 11:00 fick då först göra en vanlig röntgen för att sevart mina 4 skruvar satt i knät sen förra gången jag blev opererad, dom såg bara 3 då den sista inte ville fastna på bild.
Kl 12:00 blev man ner rullad för operation. Träffade läkaren som sa att det skulle ta ca 2 timmar, sedan gick han till datorn och surfade in på aftonbladet och skrattade lite. Vart sedan inrullad i operationssalen försökte hålla mig vaken genom att säga för mig själv:
1 jag e vaken
2 jag e vaken
3 jag e vaken
vart sen så trött så jag skippade siffrorna och  sa
jag e vaken
jag e vaken
sen sommnade jag nog.

Vaknade sedan av att jag låg och tok skakade, sköterskena vart oroliga och undrade hur jag mådde, jag sa att jag var hungrig och att jag brukar nästan dö när jag inte får mat när jag behöver (missar alldrig en måltid)
Fick lugnande medel då jag inte fick äta än.

Här e jag


Välkommen till min blogg om min korsbandsskada.

Tänkte inleda med lite information om min hur jag fick min knäskada.

Året var 2001 då jag tränade motocross, jag gjorde en vurpa som resulterade i att jag slog mitt högra knät helt ur led (finns ingen värre smärta vad jag vet) jag låg 2 veckor på sundsvalls sjukhus då jag hade en alvarlig knäskada.
Läkarna sa att med rätt träning så skulle nog knät bli bra.. tränade på men det vart alldrig riktigt bra, knät kändes instabilt, och när jag körde cross gick det nästan ur led hela tiden.

Våren 2002 tog jag kontakt med sjukhuset och efter många besök och lång tids väntan såg dom på en magnetröntgen att båda korsbanden var av. Fick remis till artro clinic som våren 2003 satt in nytt FRÄMRE och BAKRE KORSBAND. Inte många som kan utföra denna operation.
Rehab med stålskenor och dom sa att det skulle ta minst 12 månader innan jag skulle kunna köra cross, men redan efter 5 månaders rehab kunde jag börja köra cross, fick en formgjuten knäortos så jag skulle känna mig säkrare.

På en motocrosstävling aug 2009 kom jag snett i ett hopp och satt ut knät för att förhindra en vurpa knät vek sig helt och det gjorde jävligt ont. Besökte akuten i sundsvall dagen efter där en läkare konstaterade att inget korsband gått av. åkte hem och tränade på men efter 4 veckor insåg jag att nått var fel. fick tid för magnetröntgen i november och där syndes att mitt främre korsband var av.
Läkaren tyckte att dom på artro clinic skulle operera då dom vart in i mitt knä förut, så det blev remiss dit.

Vart kallad till artro clinic för operation 10 mars men eftersom jag skulle gifta mig 27mars så tackade jag nej och fick en ny operationstid den 20 maj





RSS 2.0